Doula : zwangerschap en bevallingscoach. 

MOMENTEEL NEEM IK GEEN NIEUWE BEGELEIDINGEN AAN IN 2022

Ziekenhuisbevalling of thuis? Natuurlijk bevallen of  liever epidurale verdoving?

Op je rug of toch liever op je handen en knieën? Gynaecoloog, vroedvrouw of beiden? Borstvoeding of flesjes? Wasbare luiers of toch de wegwerpbare variant? Co-sleeping of liever eigen bedje?

 

We worden overstelpt met keuzes. We willen allemaal de "juiste" keuze maken voor onszelf en voor onze kinderen. Als doula is het mijn doel om aanstaande ouders te informeren en te begeleiden in het maken van die keuzes. Want hé, elke keuze is persoonlijk en ook oké!

Tijdens de zwangerschap 

Eerst vindt er een kennismakingsgesprek plaats. We leren elkaar kennen, ik vertel hoe de begeleiding gewoonlijk verloopt en kan ook polsen naar jullie noden en wensen. Na dit gesprek kunnen jullie beslissen of jullie verder met mij in zee gaan. Het is belangrijk dat beide partijen er een goed gevoel bij hebben. 

Het verdere aantal opvolggesprekken bepalen jullie zelf. Standaard bied ik een tweetal sessies aan om jullie voldoende te kunnen informeren over de voorbereiding naar de geboorte. 

Wat kan ik aanbieden bij de bevalling?

Vanaf 37 weken zwangerschap sta ik 24/24u stand-by, jullie kunnen mij ook steeds bereiken indien jullie nog zorgen of vragen hebben. Dit kan via telefoon, bericht, whatsapp etc.. 

Eenmaal de arbeid is gestart sta ik aan jullie zijde, dit totdat de baby geboren is. Als jullie graag hebben dat ik nog een aantal uren na de geboorte bij jullie blijf kan dit ook. 

Hoe sta ik jullie bij tijdens de bevalling? 

  • Fysieke ondersteuning bij het opvangen van de weeën. (bv. massage, ademhalingstechnieken, drukpunten etc.) 

  • Bemoediging en geruststelling 

  • Tips over hoe de weeën op te vangen 

  • Aannemen van verschillende houdingen om de arbeid te ondersteunen

  • Tips voor de partner hoe hij/zij kan helpen ondersteunen, masseren

  • Verzorging (eten en drinken)

  • Helpen herinneren aan het geboorteplan en jullie wensen

  • Bewaken van rust en sfeer in de verloskamer

  • Aandacht en warmte als het nodig is, afzijdigheid als dat gewenst is

  • Nemen van foto's

Tijdens de kraamperiode 

 

Meestal vindt er nog 1 vervolggesprek aan huis plaats in de kraamperiode. Dit kan aangepast worden naar jullie wensen. Tijdens dit gesprek bespreken we de bevalling en hoe jullie deze hebben ervaren. Ik pols naar hoe jullie het stellen in jullie nieuwe routine met een pasgeboren baby, naar jullie behoeften en bezorgdheden.

Meer en meer wordt het idealistische beeld van je zwangerschap en de roze wolk na de geboorte van je kind doorprikt. Een taboeonderwerp dat jarenlang doodgezwegen werd, wordt eindelijk naar de oppervlakte getild waar het hoort.

Ikzelf was niet voorbereid op de zware periode na mijn eerste bevalling. Alle liefde in de wereld liet onze prachtdochter maar niet stoppen met huilen. De wanhoop die ik en mijn man toen voelde, moet bespreekbaar zijn. 

Samen kunnen we jullie gevoelens bespreekbaar maken en indien gevraagd kan ik jullie doorverwijzen naar een professionele hulpverlener.

Plan een kennismakingsgesprek in via deze link of via het contactformulier op deze site. 

DSC05816 2.JPG